torsdag 26. august 2010

Dagens grønnsak

- Paprika


















Paprika er den mildeste av alle chilier og er allerede en hverdagsgrønnsak i Norge. Det finnes en rekke ulike chilisorter som går under paprikanavnet. Felles for dem alle er fraværet av den brennende chilismaken.

Paprikaer kommer i mange ulike farger og fasonger. Grønne, gule og røde. Noen har klassisk paprikaform, men en del nye sorter paprika, f.eks spiss paprika, er avlang og ser mer ut som store chili. Skallet til paprikaer er blankt og glatt, men formen kan variere mye. Inni alle chili er det hvite frø som sitter fast i kjernen. Hos paprikaen er ikke disse frøene brennende og trenger heller ikke fjernes - de er fullt ut spiselige.Paprika skal føles fast og sprø. Skallet skal skinne og være uten sprekker eller bløte områder. Fargen kan variere etter hvilken sort du kjøper, men den skal helst være mest mulig ensfarget.

Paprika er en meget anvendelig grønnsak. Den er like god fersk på brødskiva som tilberedt i en wok. Chilipeppere av ulike slag er i bruk over hele verden og paprikaen er den aller mest brukte. Det er ganske sikkert fordi den er helt uten capsaicin - det stoffet som gjør at det brenner i munnen din. Hotte chilier kan være like søte, men det er selvsagt noe vanskeligere å kjenne.(Kilde: www.bama.no)

Ingen kommentarer: